Rusi odali počast Tesli – munje “plesale” u moskovskom metrou

Moskovski metro i Naučno-zabavni centar “Tesla Halll” priredili su na stanici moskovskog metroa omaž Nikoli Tesli.

Na stanici Mendeljejevskaja održan je performans i izložba “Noćna lekcija u metrou”, a putnici i posetioci mogli su da vide razna Teslina dostignuća i detalje iz neverovatne biografije našeg naučnika.Koliki je Teslin uticaj na izučavanje naizmanične struje, kako struja utiče na ljudski organizam, kako rade generatori visoke frekvencije (Teslini transformatori), samo su neki od detalja iz naučno-pronalazačkog rada Nikole Tesle koje su Moskovljani mogli da vide u metrou. Vrhunac performansa bio je “ples munja”, u kom su mračni prostor stanice metroa presecale velike varnice električne energije ukroćene po Teslinom receptu.
Dmitri Pegov, načelnik moskovskog metroa i predsednik borda direktora međunarodne Asocijacije metroa, kaže da je Teslin rad imao veoma značajan uticaj na razvoj modernih tehnologija.


– Teško je zamisliti kako bi moskovski metro uopšte funkcionisao bez električne energije – zahvaljujući njoj kreću se vozovi, stanice su osvetljene, rade pokretne stepenice i mnogo šta drugo. A Nikola Tesla je dao nemerljiv doprinos upotrebi električne energije, koji čovečanstvo i danas koristi – kazao je Pegov.

 

Izvor

Please follow and like us:

Advert

Pin It